RITUELEN

Rituelen zijn vormen van gedrag, die gestandaardiseerd zijn en het saamhorigheidsbesef van een groep of samenleving ondersteunen. Het zijn tradities met een plechtig karakter.
Dagelijkse rituelen zijn bijvoorbeeld het elkaar de handen schudden of kussen bij een ontmoeting.

Belangrijke rituelen vinden plaats bij een overgang van de ene levensfase naar de andere. Deze noemen we `rites de passages’. Deze overgangsrituelen zijn belangrijk, omdat ze ingrijpende overgangen in het menselijk leven tastbaar en daardoor herkenbaar maken. Ze markeren de overgang naar een nieuwe levensfase. Voorbeelden hiervan zijn ringen wisselen bij trouwen, het eten van een beschuit met muisjes bij de geboorte van een kind, maar ook het oplaten van witte ballonnen bij een begrafenis.

Elke religie heeft zijn eigen rituelen – denk maar aan het eten van de hostie in de christelijke kerk. Een ritueel is een serie symbolische handelingen die een innerlijke gedachte weerspiegelt, waardoor die aan kracht wint. Rituelen zijn altijd symbolisch: of dacht jij dat de hostie werkelijk een stukje van het lichaam van Christus was??

Er zijn vele soorten rituelen: persoonlijke rituelen die jezelf kunt houden of met een groep zoals Volle Maans-rituelen. Er zijn rituelen voor het intrekken van een nieuw huis, voor kinderen, voor genezing of zuivering. Er zijn rituelen om jezelf te beschermen, om iets uit te bannen, en ga zo maar door. Je oma kan misschien een hoefijzer bij de deur hebben hangen; dit is een populaire vorm van een simpele bescherming. Misschien heb je wel eens zout over je linkerarm heen gegooid, wanneer er zout gemorst was, om geen narigheid in huis te halen.

Voor Wiccans en Neo-Pagans zijn er enkele rituelen tradities waarvan je misschien hebt gehoord. Vele Rituelen beginnen bij het vereren van Moeder Aarde en de 4 Richtingen, evenals de 5 elementen welke staan voor: Aarde, Vuur, Water, Lucht en Spirit. Een cirkel wordt getrokken en gezegend met water, rook, zout en licht ter ere van deze elementen. Rituelen bestaan vaak ook uit: Zingen, Chanten, Dansen, Drummen, Gedichten en Dankbetuigingen naar de Goden en Godinnen. Sommige rituelen zijn van te voren samengesteld en zijn bijna een rollenspel, andere zijn erg luchtig en simpel en worden gedragen door de energie van de groep.