Massage:

We zijn vaak een beetje bang om elkaar aan te raken. Maar toch wordt steeds meer door allerlei onderzoekingen aangetoond dat elkaar aanraken zo buitengewoon effectief is. En het aanraken is de kern van het masseren.
Een van de unieke voordelen van massage is dat het behalve prettig om te ontvangen ook prettig om te geven is.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat het strelen van een huisdier ontspannend werkt en iemands bloeddruk omlaag brengt.
Strijkbewegingen toegepast op mensen heeft hetzelfde effect.

Massage kan stimulerend of rustgevend zijn, afhankelijk van de snelheid en de diepte van de handgrepen.
Spanningen en hoofdpijn kunnen erdoor worden verlicht of verdreven, gespannen en pijnlijke spieren tot ontspanning gebracht en slapeloosheid kan er voorgoed door verswijnen.
Bovenal echter kan er een herstelbevorderende sfeer worden gecreeerd doordat de behandelde persoon zich er prettig door voelt.

Al duizenden jaren wordt de een of andere vorm van massage of handoplegging toegepast om zieken te genezen en hun pijn te verzachten.
Voor de oude Griekse en Romeinse artsen was massage een van de voornaamste methoden om mensen te genezen en pijn te verlichten. In het begin van de vijfde eeuw voor Christus schreef Hippocrates, de vader van de geneeskunde, het volgende:

De arts moet in vele dingen ervaren zijn, maar zeker in het wrijven. Door wrijven immers kan een te los gewricht worden verstevigd en een te stijf gewricht losser worden gemaakt.

Bij massage is sprake van het systematisch strijken over, het kneden van en drukken op de zachte weefsels van het gehele lichaam, teneinde een toestand van totale ontspanning te bewerkstelligen. Er wordt olie gebruikt om de huid glad te maken. Bij het masseren glijden de handen voortdurend over de grote oppervlakken van het lichaam. Massage bewerkt voornameiljk de spieren, banden en pezen en er wordt vooral ingewerkt op de vloeistofbalans van bloed en lymfe.