Koffiedik analyse:

Vele eeuwen geleden voorspelde men reeds de toekomst in het oude China door het kijken in theekopjes. Nadat men thee had gedronken draaide men het kopje om en aan de hand van de vormen en patronen die verschenen voorspelde men iemands toekomst.
Deze methode noemt men tasseografie (kafemandeia in het Grieks). Eeuwenlang wordt dit al gedaan door vrouwen uit Griekenland, Egypte, Turkije, het Midden Oosten, alsook in delen van zuid en oost Europa.

Voor de bereiding van een Turkse (of Griekse) koffie heb je een klein steelpannetje nodig (cezve in het Turks, briki in het Grieks) waarin de koffie en eventueel de suiker in komt. Voeg al roerend de koffie toe tot je een egale massa hebt. Zet het pannetje op het vuur en net voor het begint te koken komt er schuim omhoog (zonder schuim is de koffie mislukt).
Doe het bovenste van het schuim in de kopjes. Zet de overgebleven koffie weer op het vuur en laat het schuim weer omhoog komen. Schenk dan de rest in de kopjes.
De koffie wordt zonder melk gedronken en meestal samen met een glas water geserveerd (dat is beter voor de maag). Cezves en Arabische koffie zijn verkrijgbaar in Turkse winkels.

Draai het kopje om en zet het ondersteboven op zijn bordje en draai ermee driemaal naar rechts. Leg de handen op het kopje en doe een wens of stel een vraag. Wacht een kwartier tot een half uur voordat je de kop terug omdraait. Kijk in het kopje en bekijk rustig de vormen die je ziet. De interpretatie van de symbolen hangt steeds van jezelf af. Wat ze betekenen voor de ene persoon, hoeven ze niet te betekenen voor een andere persoon. Symbolen kunnen alles zijn wat de mens kent: landschappen, planten, bergen, bomen, rivieren, mensen, letters, getallen.

– Het oor van de kop stelt de vrager voor.
– Symbolen dicht bij het oor duiden op iets dat binnenkort gaat gebeuren.
– Symbolen die naar het oor wijzen duiden op iets dat naar de vrager toekomt. (Brief, bezoeker etc.).
– Symbolen die de andere kant op wijzen duiden op een vertrek.
– Symbolen in verticale positie (boven tot onder of vice versa) duiden op een tijdsspanne. -Symbolen dicht bij de bovenkant (de rand van het kopje) hebben met de toekomst te maken, het midden met het heden en de bodem met het verleden.