HOT STONE MASSAGE:

Hot-Stonemassage kent veel vormen en toepassingsmogelijkheden. Over het algemeen is het geen op zich zelf staande massage, maar een toevoeging aan een andere massage of behandeling. Vele soorten therapeuten kunnen er dus hun behandeling mee uitbreiden.
Enkele combinatiemogelijkheden:

Ontspanningsmassage
Aromatherapie
Edelstenen/kristaltherapie
Sportmassage
Pedicure/manicure
Schoonheidsbehandelingen
Kuur/Spa/Sauna
Stoelmassage
Shiatsu
Natuurgeneeskundige

Het laat zich dus goed combineren met allerlei massagevormen en kan ook een verrijking zijn bij gespecialiseerde behandelingen. Er zijn leggingen voor chakra's, meridianen, zwangerschap, ontgifting en lichamelijke klachten.

De stenen die voor Hot Stonemassage gebruikt worden zijn over het algemeen lava of basaltstenen. Dit is een hard en ijzerhoudend vulkanisch gesteente van hoge dichtheid. Ze houden daarom de warmte goed vast.
De stenen komen uit rivierbeddingen of zee, in elk geval hebben ze hun vorm door de natuur gekregen en niet machinaal (door trommelen bijvoorbeeld). Ze komen van schone en energierijke gebieden.

Door het werken met stenen komen er een aantal nieuwe mogelijkheden of gereedschappen ter beschikking, zoals:
Warmte:
De stenen verwarmen het lichaam plaatselijk. Het stimuleert processen en kan daarom ontgiften, genezen, ontspannen, bewust maken. Het veroorzaakt ook circulatie van vloeistoffen en transpiratie. Het gebruik van veel stenen verhoogt de lichaamstemperatuur, wat aangenaam en verwarmend kan zijn en bovengenoemde processen veroorzaakt. Door de stenen op specifieke plaatsen te leggen kan het warmte effect ook doelbewust toegepast worden, bijvoorbeeld op chakra's, meridianen, koude plekken, plaatsen die aandacht nodig hebben
Gewicht:
De stenen, zeker de grotere, veroorzaken een zekere druk. Je kan dit zien als een langdurige compressie, een stretching. Zowel neerleggen als het wegnemen van de steen veroorzaakt een gewaarwording. Bij massagetechnieken kan je met minder druk werken en het gewicht en hardheid van de steen het werk laten doen.
Massage:
De stenen gebruiken om te masseren. Je werkt dan met de warmte, bijvoorbeeld bij strijkingen, de hardheid, bijvoorbeeld wat diepere technieken, de gewaarwording. Ook kunnen Triggerpoints en drukpunten bewerkt.
Speciale effecten:
Een steen neerleggen en ronddraaien, trommelen op een steen, tikken met een steen op een andere, op de steen met de vingertoppen bewegingen maken zoals cirkels, tekenen op het lichaam met een warme steen.
Structuur van de steen:
Een ruwere steen gebruiken voor massage.