HOROSCOOP:
Een horoscoop is een begrip uit de astrologie. Volgens de astrologie bestaat er een verband tussen de stand van de planeten en gebeurtenissen die op aarde plaatsvinden.
De horoscoop geeft de stand aan van zon, maan en planeten op een bepaald moment, en relateert deze aan gebeurtenissen die – in het verleden, het heden of de toekomst – op aarde plaatsvinden. Voorspellingen worden gedaan door een horoscoop te trekken voor momenten in de toekomst. (De loop van zon, maan en planeten ligt immers vast). In het verleden was dit een tijdrovend karwei; het kostte veel tijd om precies uit te rekenen en uit te tekenen waar de planeten op een bepaald moment allemaal stonden. Tegenwoordig kost het maken van een horoscoop nog slechts enkele seconden op een computer. Ook de interpretatie van de horoscoop wordt tegenwoordig steeds vaker met de computer gedaan. De voorspellingen van de astrologie zijn hierdoor niet nauwkeuriger geworden.
Naast de horoscoop van het moment is – nog steeds volgens de astrologie – ook de horoscoop van iemands geboortemoment belangrijk. Hierin zouden zijn/haar karakter en talenten zijn vastgelegd. Ook de combinatie van de horoscoop van een bepaald moment en de geboortehoroscoop wordt vaak gebruikt.
In de Chinese horoscoop moeten we het jaar, de maand en het uur van de geboorte weten om een volledige horoscoop te kunnen maken. Een Chinese maand heeft 29 tot 30 dagen. Elke 3 tot 4 jaar wordt een maand aan het Chinese jaar toegevoegd om ongeveer gelijk te komen met de westerse jaartelling. Het Chinese uur is gelijk aan twee westerse uren.
Omdat Chinezen rekenen in maanjaren begint de Chinese kalender niet zoals bij ons op 1 januari, maar ergens in de periode tussen eind januari en midden februari en dat verklaart ook waarom een chinees dierenriemteken bijvoorbeeld van 15 februari tot 2 februari van het daarop volgende jaar kan heersen.