Soms kun je het gevoel hebben dat je wordt bijgestaan door iemand, bijvoorbeeld als je je in een ongemakkelijke situatie bevindt. Je weet dan dat er iemand is, maar je kunt die persoon niet zien. Misschien is het een overleden opa of oma, of je spirituele begeleider, je Gids.
Iedereen heeft ??n of meerdere entiteiten om zich heen. Dit kunnen overleden familieleden of vrienden zijn, die hebben besloten je bij te staan tijdens de rest van dit leven. Maar je hebt ook entiteiten de je al honderden jaren lang begeleiden in alle fases van je levens. Dit zijn je spirituele begeleiders, oftewel Gidsen c.q. Hulpgidsen.
Gidsen of Hulpgidsen zijn er om ons bij te staan in moeilijke situaties, ons te helpen om andere mensen te helpen, maar ook om ons te inspireren en te beschermen.

Iedereen wordt begeleid door een gids. Als je ziel nog niet zo ver ontwikkeld is, dan kan het zijn dat je begeleid wordt door een groepsgids, die meerdere zielen onder zijn hoede heeft. Op het moment dat je als ziel bewuster wordt, dan krijg je ??n gids die zich persoonlijk om jou gaat bekommeren, je hoofdgids. Vaak is dit iemand die je in een van je vorige levens hebt gekend en er bewust voor heeft gekozen om jou te begeleiden. Ook de hoeveelheid Gidsen die een persoon heeft, hangt af van zijn of haar zielsontwikkeling: hoe verder je, op spiritueel gebied, bent, hoe meer Gidsen je hebt om je te begeleiden.

Ieder mens heeft ??n Hoofdgids, ook wel Oergids genoemd, en een aantal Hulpgidsen. Hulpgidsen zijn over het algemeen personen die je in dit leven hebt gekend, bijvoorbeeld een ouder of grootouder of een andere geliefde. Deze kunnen zich tijdelijk bij een persoon voegen en later weer een nieuw leven beginnen.

Een hulpgids kan ook een ziel zijn die je niet kent van een leven op aarde maar van een kosmische ontmoeting. Deze hulpgidsen komen vaak af op gebeurtenissen in jouw leven waar zij zelf ook van kunnen leren en tegelijkertijd willen zij jou wellicht steunen in de situatie waar je op dat moment mee te maken hebt. Hulpgidsen zijn vaak nog niet aan het einde van hun incarnatiecyclus, vandaar dat hun begeleiding meestal tijdelijk van aard is. Tenslotte willen zij zelf ook verder met hun ontwikkeling, bijvoorbeeld door het kiezen van een nieuw leven op aarde.

Wanneer we voor het eerst een bepaalde persoon ontmoeten, kan het zijn dat we een ingeving krijgen over die persoon, een positief of juist negatief gevoel. Als je al wat verder bent in je spirituele ontwikkeling, dan is het mogelijk dat dit je Gids is, die je iets wil vertellen. Maar het kan ook je gevoel, je intu?tie zijn.
Intu?tie is iets wat ieder mens heeft en is niet meer dan je eigen onderbewustzijn dat je vertelt wanneer er iets wel of niet klopt, je zou het je innerlijke gids kunnen noemen. Een Geleidegeest gaat verder dan dat. Het is een andere ziel, van een persoon die ook ooit heeft geleefd. Sommige mensen horen of zien hun Gids heel duidelijk, anderen voelen wanneer hun Gids bij hen is.