Etherische olie wordt ook wel aromatische, vluchtige of essentile olie genoemd. De etherische olin zijn vluchtige olin gewonnen uit planten.
Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. Soms wordt het wel 'aetherische olien' gespeld. Het begrip 'essentiele olien' is een anglicisme ('essential oils').
Etherische olien kunnen uit verschillende delen van een plant worden gewonnen, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van stam, takken of wortels). Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende etherische olien.
Etherische olie is vrij duur. Dit komt omdat er veel planten voor nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sapindustrie zijn. Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er enorm veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om een beetje etherische olie te produceren.
Etherische olie wordt op verschillende manieren gewonnen. De meeste etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie. Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De etherische olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water kan de etherische olie hiervan worden gescheiden door het verschil in dichtheid tussen de olie en het water.
Een methode die bij citrusvruchten gebruikt wordt is de koude persing. Hierbij wordt de oliehoudende schil van de plant uitgeperst en wordt zo de olie gewonnen.
Uit enkele, voornamelijk harsachtige stoffen, wordt de etherische olie gewonnen door droge destillatie. Hierbij wordt de vaste stof voorzichtig verwarmd, waarbij de etherische olie verdampt. Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd.
Al ruim 3000 jaar v. Chr. wisten de Chinezen dat vluchtige olien die in ieder kruid, struik of boom voorkomen, geneeskrachtige eigenschappen kunnen bezitten. De kennis over deze essentiele, aromatische of etherische olien verspreidde zich vanuit China naar o.a. India, Perzie en vooral Egypte. De hieruit onstane moderne aromatherapie is een manier om met behulp van etherische olien zowel de psychische als ook de fysieke gesteldheid van de mens aanzienlijk te verbeteren.
Zoals alles wat leeft, worden planten beinvloed door de omstandigheden waarin ze groeien. Aromatische planten zijn gevoelig voor hun omgeving. De samenstelling van de olie die de plant produceert en die de geur bepaalt, wordt beinvloed door factoren zoals grondsoort, hoogte, vochtigheid en temperatuur. Die dan weer afhangen van de hoeveelheid zonneschijn en regen waaraan de planten blootgesteld worden.
De uiteindelijke geur en kwaliteit worden ook mede bepaald door het moment van de oogst en de methode waarop de olie uit de planten wordt gehaald.
Tip: als je etherische olien op het lichaam wilt gebruiken, moet je deze mengen met een basisolie (vette olie) en als je op emoties wilt werken moet je de etherische olien verdampen in een aromalamp of geurbrander.

Hieronder een lijst van bekende etherische olien. Raadpleeg voor gebruik altijd een erkende aromatherapeut. Sommige olien zijn namelijk niet geschikt voor zwangere vrouwen en personen met een hoge of lage bloeddruk en/of hartklachten. Bij verkeerd gebruik kunnen ernstige klachten ontstaan. Probeer eerst een druppeltje olie uit op de arm i.v.m. allergische uitwerking.
Basilicum
Lichaam: Helpt goed tegen insectensteken, jicht, spierpijn, reuma, bronchitis, oorpijn, sinusitis, hoesten, aften, buikpijn, wratten, vette huid, niet goed doorzettende menstruatie, reukzin verlies, migraine, nervositeit, prikkelbaarheid, slapeloosheid, stress en vermoeidheid, verminderde eetlust, suikerziekte, duizeligheid, blaas- en nierklachten, krampen.
Emotie: De olie ontspant de zenuwen en heeft een kalmerende invloed op angst en stress. Hij geeft rust aan uitgeputte, zwakke en hysterische personen. Basilicum brengt vrede en verdrijft negatieve gedachten.

Bergamot
Lichaam: Helpt goed tegen blaasontsteking, stimuleert de eetlust en werkt goed bij koortsuitslag.
Emotie: Helpt bij angsten, depressie en lusteloosheid. Geeft zelfvertrouwen en helpt ontspannen.
Citroen
Lichaam: Versterkend voor maag en lever. Nuttig voor het behandelen van een te hoge bloeddruk en spataderen. Stopt het bloeden bij kleine wondjes.
Emotie: Zet aan tot helder denken, brengt humor en verdrijft traagheid en besluiteloosheid.

Ceder
Lichaam: Verlicht jeuk en is goed tegen huiduitslag. Is heel nuttig bij pijnlijk of moeilijk urineren.
Emotie: Goed voor dagdromers en mensen die te afwezig zijn. Werkt goed tegen angsten, geeft kracht en harmonie.

Cypres
Lichaam: Goed voor bronchitis, astma en kinkhoest. Werkt heel heilzaam bij zware menstruaties. waardevol voor alle overgangsproblemen. En helpt goed om de geur van zweetvoeten te verdrijven.
Emotie: Werkt versterkend en troostend bij verbroken relaties en bij rouw. Brengt kalmte en emotionele rust in tijden van verandering.

Den
Lichaam: Goed voor hooikoorts, verkoudheid en ademhalingsproblemen. Verlicht spier en reumatische pijn. Helpt bij emotionele zwakte en lusteloosheid.
Emotie: Helpt tegen depressie, geestelijke zwakte en lusteloosheid. Bezorgt emotionele energie.

Eucalyptus
Lichaam: Bijzonder effectief voor het verlagen van de lichaamstemperatuur bij koorts. Helpt heel goed bij keelinfecties, griep, verkoudheid, sinusitis en … Werkt goed tegen spierpijn en zenuwpijn.
Emotie: Werkt goed tegen concentratie problemen, brengt evenwicht bij extreme geestelijke uitputting.

Geranium
Lichaam: Helpt bij angst en nerveuze spanning. Werkt goed op de huid, is pijnstillend, wond- helend en vermindert acne. Geeft evenwicht in de hormonenhuishouding en stimuleert het lymfevatenstelsel en de alvleesklier.
Waardevol voor de behandeling van de nieren en bij infecties van de urinewegen.
Emotie: Werkt kalmerend en verfrissend op de geest. Is succesvol voor het behandelen van depressies en angstaanvallen.

Gember
Lichaam: Helpt goed bij artritis, vermoeidheid, spierpijn, reumatische aandoeningen, verstuikingen, verrekkingen, slechte bloedsomloop, slijmvliesontsteking, sinusitis, heesheid, keelpijn, krampen, indigestie, flatulentie, misselijkheid, reisziekte, koorts, infectieziekten, griep, verkoudheid, geestelijke uitputting. Geeft aan mensen die onder psychische koude leiden, warmte, bescherming en geborgenheid.
Emotie: Gemberolie stimuleert de verbeelding en is daarom bij uitstek de essence voor kunstenaars of mensen die moeite hebben vorm te geven aan hun leven of hun eigen mogelijkheden niet zien. Het is eveneens een licht afrodisiacum.

Jeneverbes
Lichaam: Werkt ontgiftend en vochtafdrijvend en verhelpt cellulitis. Helpt goed bij indigestie en winderigheid. Is bijzonder geschikt voor de behandeling van acne en is zeer heilzaam bij gewrichtsproblemen en artritis. Geeft bovendien verlichting bij hoestbuien.
Emotie: Biedt versterking bij emotionele uitputting, brengt steun voor hen die zich niet begrepen voelen.

Jasmijn
Lichaam: Is heel nuttig tijdens de bevalling. geeft verlichting bij baarmoederkramp en menstruatiepijn. Is heel goed voor een droge, gevoelige huid. Jasmijn vergroot de elastisiteit van de huid.
Emotie: Brengt optimisme, zelfvertrouwen en prikkelt de fantasie. Is heel heilzaam bij postnatale depressies. Staat bekend als afrodisiacum.

Hyssop
Lichaam: Helpt goed bij kneuzingen, blauwe plekken, eczeem, wonden, lage- en hoge bloeddruk, hoest, griep, verkoudheid, astma, slijmvliesontsteking, tonsillitis, bronchitis, vastzittende hoest, hooikoorts, koortsuitslag, keelpijn, maagkrampen, indigestie, witte vloed, trage spijsvertering, reumatische aandoeningen, (over)vermoeidheid, angst, stress, hysterische aanvallen en winderigheid.
Emotie: Hyssopolie heeft een beschermende, zuiverende werking en weert negativiteit uit de omgeving. Deze essence heeft een ontspannende en opwekkende invloed op de geest.
Lavendel
Lichaam: Helpt uitstekend bij slapeloosheid, stress en is zeer pijnstillend. Helpt bij hartkloppingen en te hoge bloeddruk. Geeft een helder hoofd en geeft rust. Helpt bij migraine. Is een EHBO middel bij wonden bvb bij abcessen, acne, allergin, blauwe plekken, brandwonden, eczeem, insectensteken, oorpijn, ontstekingen, psoriasis, zonnebrand, spierpijn, reuma.
Emotie: Helpt bij astma als de klachten een mentale of emotionele oorzaak hebben. Werkt goed tegen depressie, paniek , hysterie en waanvoorstellingen.
Lavendel heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen.

Lavendin
Lavandin is een kruising tussen de echte Lavendel en de Spijklavendel. De werking van Lavandin is over het algemeen iets zwakker dan die van de echte Lavendel, maar werkt krachtiger bij problemen met de ademhaling en bloedsomloop.
Lichaam: brandwonden, beten, steken, licht verhoogde bloeddruk, flauwvallen, maag- en dramkrampen, verharde spieren, depressie, diarree, duizeligheid, griep, hoesten met slijm, koortsuitslag, migraine, prikkelbaarheid, reumatische klachten, slecht slapen, stress, eczeem, spit, oorpijn, nervositeit, slechte menstruatie en spijsverteringsproblemen.
Emotie: brengt `vrede & rust` bij een gespannen en/of geladen atmosfeer.

Lemongrass
Lichaam: Helpt goed bij verkoudheid, sinusitus, hoofdluis, spierpijn, reumatische pijnen, vermoeidheid, schimmelinfecties als bvb zwemmerseczeem, slechte bloedsomloop, slap weefsel en spierspanning, darminfecties, indigestie, koorts, hoofdpijn.
Lemongrass is bloedzuiverend, koortsverlagend en in de verdamper een uitstekende rookverdrijver en insectenverdrijver.
Emotie: werkt verhelderend, activeert de geest en zet aan tot nieuwe daden.

Roomse Kamille
Lichaam:Werkt heel genezend bij maagpijn, maagzuur en bij een aanhoudende slechte spijsvertering. Geeft verlichting bij pijnlijke tepels. Verzacht pijn in het algemeen.
Emotie: Helpt bij overgevoeligheid, rusteloosheid, ongeduld, woede en irritatie. Verdrijft spanning en angst.

Mandarijn
Lichaam: Helpt de spijsvertering en kalmeert en versterkt maag en lever. Werkt uitstekend tijdens de zwangerschap, voorkomt striemen. Is bijzonder geschikt voor kinderen en babys.
Emotie: Maakt opgewekt en geeft blije babys.

Marjolein
Lichaam: Werkt goed bij astma, hoesten, koude handen en voeten, blauwe plekken, kneuzingen, menstruatiepijn, witte vloed, PMS, examenvrees, migraine, slecht slapen, hypertensie, spijsverteringskrampen, nervositeit, gewrichtsontsteking, kiespijn, oorpijn, verkoudheid, sinusitis, artritis, lumbago, verstuikingen, verrekkingen, gewrichtsreuma, licht verhoogde bloeddruk en stress. Marjolein heeft in combinatie met Rozemarijn een activerende en pijnstillende werking.
Emotie: Marjolein verwarmt het hart en kalmeert de zenuwen. Bij geestelijke uitputting of zenuwspanning schenkt deze olie rust en kalmte. Deze olie werkt kalmerend op het zenuwstelsel en werkt als anti-depressievum.

Melisse
Lichaam: Heel nuttig bij overgeven, indigestie en buikkrampen. Brengt verlichting bij hartkloppingen en verlaagt de bloeddruk.
Emotie: Maakt levendig en prikkelend. Geeft nieuwe levenskracht en brengt rust en vrede. Geschikt voor tijden van verdriet en rouw.
Myrthe
Lichaam:Werkt goed bij acne, aambeien, chronisch hoesten, infecties, bronchitis, griep, verkoudheid, neusverstopping, slijmvliesontsteking, oververmoeidheid. Omdat Myrthe een zeer milde werking heeft, is deze olie heel geschikt voor het behandelen van kinderen.
Emotie:Werkt kalmerend en zorgt voor een goede nachtrust.

Niaouli
Lichaam: Werkt goed tegen alle vormen van infectie. Geschikt om wondjes schoon te maken. Is heel goed om acne te behandelen.
Emotie: Goed om mentale verwarring en vermoeidheid te behandelen.

Oranjebloesem – Neroli
Lichaam: Vertraagt de hartslag, verzacht krampen en werkt goed voor een droge, gevoelige huid. Helpt goed bij huidproblemen en tegen littekenvorming.
Emotie: Kalmeert hysterie en helpt goed tegen slapeloosheid. Een waardevol middel tegen shock en angsten.

Patchouli
Lichaam: Versterkt de zenuwen. Werkt ontstekingsremmend, verjongt de huid. Is zeer geschikt bij huidallergien. Werkt goed tegen voetschimmel.

Emotie: Helpt bij verdriet en psychische shocks. Zeer nuttig bij angstaanvallen. Verdrijft angstgevoelens bij seks.

Pepermunt
Lichaam: Werkt digestief, lever en maagverstekend alsook verkoelend. Kalmerend en werkt goed bij migraine. Helpt bij misselijkheid. Is een uitstekend middel bij sinusitis en griep.
Emotie: Bevordert de concentratie en het geheugen. Stimuleert helder denken en verdrijft gevoelens van minderwaardigheid en egosme. Is een uitstekend middel tegen mentale vermoeidheid en depressie.

Petit grain
Lichaam: kalmeert de zenuwen en helpt tegen slapeloosheid. Helpt goed bij een gerriteerde of pukkelige huid.
Emotie: Bevordert helderheid van de geest en verscherpt het denkvermogen ( ideaal bij examen ) Versterkt teergevoeligen, verzwakt woede en geeft hen die zich verraden voelen hun vertrouwen terug.

Pompelmoes
Lichaam:Helpt goed tegen trage spijsvertering, cellulitis, stijfheid, griep, koude rillingen, stress, verkoudheid, vette huid, spanningen, depressiviteit, hoofdpijn, geestelijke uitputting, vermoeidheid en voorjaarsmoeheid.
Emotie:Werkt goed tegen vermoeidheid, verhoogt de concentratie en werkt positief op het humeur. Heeft een zr aangename geur!

Rozemarijn
Lichaam: Helpt bij spierpijn en een slechte bloedcirculatie. Is goed voor lage bloeddruk. Opwekkend en geeft energie. Werkt goed bij astma, sinusitis en verkoudheid. Beschermt tegen negatieve energie.
Emotie: Neemt mentale uitputting, verwarring en twijfel weg en brengt een heldere geest.
Roos
Lichaam: Is heel heilzaam voor de spijsvertering. Regelt de bloedsomloop en is goed tegen bloedarmoede. Is heel nuttig bij de behandeling van impotentie en geeft verlichting bij pms. Is fantastisch voor de droge en gevoelige huid. Verjongt en herstelt de huid.
Emotie: Roos is erotisch en sensueel. Pept het zelfvertrouwen op en brengt het gevoel van geluk en vrede.

Salie
Lichaam: Helpt tegen diarree, verkoudheid, griep, hoest en keelpijn. Ontspant spieren en is goed tegen vermoeidheid. Menstruatieopwekkend en helpt bij pms.
Emotie: Uitstekend middel bij depressie en verdriet.

Scharlei
Lichaam: Is heel nuttig bij menstruatiepijn en bij de behandeling van PMS. Kan ook heilzaam zijn bij de behandeling van onvruchtbaarheid.
Emotie: Kalmeert paranoia en stimuleert seksualiteit.

Sinaasappel
Lichaam: Geeft verlichting bij verstopping en is goed tegen hartkloppingen.
Emotie: Maakt vrolijk en verdrijft neerslachtigheid, verdriet en angsten. Brengt de positieve dingen van het leven naar voor.

Sandelhout
Lichaam: Goed voor de huid en verhoogt de weerstand. Is heel nuttig bij keelpijn en bronchitis. Heeft een antiseptische werking. Werkt goed bij blaasontstekingen.
Emotie:Helpt om het verleden los te laten en is zeer ontspannend. Werkt als een afrodisiacum, verdrijft neerslachtigheid en angst.

Strobloem
Lichaam:Is zeer geschikt bij de behandeling van spierletsels en verstuikingen waarbij hematomen ontstaan. Strobloem wordt soms de Arnica onder de etherische olin genoemd.
Helpt goed bij blauwe plekken, ontstekingen, eczeem, neusverkoudheid & sinusitis, aderontstekingen, bacterile infecties, griep, koorts, stress, astma, bronchitis, allergische huiduitslag, eente hoge bloedsuikerspiegel, leverklachten en helpt voor een betere doorbloeding.<br /> Emotie:Strobloem activeert de intutieve kant van de hersenen, dit is zeer belangrijk voor het beoefenen van van meditatie, visualisatie, of allerlei andere therapien. Brengt inspiratie bij het beoefenen van muziek, schilderen, pozie, …

Tea Tree
Lichaam: Is goed voor het immuunsysteem, werkt uitstekend bij schimmels, tegen bacterin en virussen. Verhelpt wratten en luizen. Werkt uitstekend tegen alle soorten vaginale infectie en jeuk aan de genitalin of anus.
Emotie: Verheldert de geest en maakt de geest vrij van negatieve gedachten.

Tijm
Lichaam: Helpt bij een trage spijsvertering en verhoogt een te lage bloeddruk. Werkt goed tegen keelinfecties.
Emotie: Geeft moed en voorkomt nachtmerries. Helpt om te concentreren.

Venkel
Lichaam: Helpt zeer goed bij kneuzingen, etterende wonden, vette huid, cellulitis, oedeem, reuma, astma, bronchitis, anorexia, misselijkheid, problemen met menopauze, vastzittende hoest, verkoudheid, buikpijn, blauwe plekken, maag- en darmkrampen en gal koliek.
Emotie:Venkel geeft evenwicht en vriendelijkheid in de atmossfeer.

Wierook
Lichaam: Verjongt de huid en werkt heel goed tegen rimpels. Helpt bij astma.
Emotie: Vermindert spanning en stress. Verbetert de stemming. Deze olie is ideaal om voor het mediteren te verdampen.

Ylang-Ylang
Lichaam: Verlaagt bloeddruk en hartslag. Brengt de hormonen in evenwicht. Goed tegen stress. Is een uitstekend middel voor de huid, reguleert de talgafscheiding.
Emotie: Geeft rust en verdrijft koppigheid. Werkt uitstekend bij depressie en kwaadheid. Brengt zelfvertrouwen terug.