Verreweg het grootste obstakel voor de mens in de ontwikkeling van bewustzijn via de vier stappen in het leerproces van het leven is het Ego.

Voor iedereen is het gezegde ‘dat is goed voor het Ego’ of ‘die persoon heeft een groot Ego’ bekend. Dat is ook precies wat het is, het Ego, een deel van ons waardoor we onszelf kunnen afzetten tegen anderen. Middels het Ego vergelijken we onszelf met anderen op alle facetten van het leven: uiterlijk, baan, geld, opleiding, sport, relaties, zelfontwikkeling etcetera.

Naast het Ego is er ook een ander deel van onszelf wat niet iedereen goed kent. Dit deel noemen we het Zelf. Het Zelf is de stem die altijd bereid is het goede in anderen en in situaties te zien, ook al lijkt daar geen enkele reden voor. Het Zelf zal er altijd voor je zijn om je positieve intenties om te zetten in je eigen werkelijkheid. Je Zelf is je wijze raadgever, je liefdevolle ondersteuner en je Hoogste waarheid. Je Zelf brengt je altijd dichter bij een ander of adviseert je wijselijk om even afstand te nemen, zodat jullie beiden verder kunnen groeien.

De strijd die continu gaande is in ieder mens is de strijd van het Ego versus het Zelf. In de eerdere stappen van het bewustwordingsproces is het Ego totaal dominant. Het Zelf kan er niet doorheen komen. Maar hoe meer iemand kiest om zich verder te ontwikkelen, hoe meer kans het Zelf krijgt om zich in deze ontwikkeling te mengen.

Je Ego kan je geweldig goed laten voelen. Als je net een fantastische presentatie op je werk hebt gegeven en je van al je collega’s complimenten krijgt, voel je je super. Je Ego laat je naar grote hoogten stijgen. Niemand is beter dan jij, jij bent de allerbeste. Jij kunt de hele wereld aan. Als je echter bij een volgende presentatie het verwachtingsniveau niet haalt, zal je Ego jou gaan ondermijnen. Je krijgt niet de complimentjes zoals na de vorige presentatie en je Ego maakt hier handig gebruik van om je een kopje kleiner te maken. Het zal je vertellen dat je het niet meer hebt, dat het vorige succes maar een toevalstreffer was. Zo zal je Ego je continu maken en breken met maar één doel: het eigen voortbestaan. Het Ego maakt je als het ware afhankelijk van diens mening. Het is het stemmetje in je hoofd dat je groter of kleiner maakt versus anderen op welk vlak dan ook.

We kunnen ons laten beperken op ons levenspad door de angstige gedachten die het Ego graag gebruikt om haar positie in ons leven vast te houden. Het Ego wil geen ‘zendtijd’ aan het Zelf geven, laat staan het roer overgeven aan het Zelf. Maar het Ego is sterk en listig. Het gebruikt alle mogelijke middelen om haar zin door te drijven. Onze afhankelijkheid ten opzichte van ons Ego is dus ook zeer lastig te doorgronden. Een volgende stap is door de angsten van het Ego heen zien om onze echte weg te vervolgen. Het leven gaat niet alleen maar gepaard met keuzes die veilig voelen. We hebben elke dag keuzes om een ander pad in te slaan. Maar het Ego houdt van vastigheid en houdt absoluut niet van verandering. ‘Het is toch goed zoals het is? Ja, er is altijd wel wat, dus waarom zou ik veranderen? Waarom zou ik risico’s moeten nemen, terwijl het zo allemaal toch eigenlijk best wel redelijk gaat?.’

Om op ons echte levenspad te belanden is lef nodig. Lef om het Ego te doorzien en er niet naar te luisteren. Ontsnappen aan het web dat het Ego zo handig voor ons gesponnen heeft. We hebben allemaal een droom in ons hart. Een droom van hoe we graag door het leven zouden gaan. Niet ploeterend en angstig, maar vrij, open en genietend. De weg daarnaar toe is voor je uitgezet, maar je moet zelf wel die route in slaan. Niemand anders gaat dat voor jou doen. Als jij niet het heft in handen neemt in je eigen leven, zal er helemaal niets veranderen. Sterker nog, je Zelf zal dan langzaam zich steeds kenbaarder gaan maken. Je zult je ongelukkiger gaan voelen in je huidige levenssituatie en je angsten zullen toenemen. De drempel om veranderingen in te zetten zal niet kleiner worden, maar de druk om over de drempel te stappen zal toenemen. Deze druk zal zich uiten in innerlijke onrust. Onrust die je voelt gedurende de hele dag. Als deze onrust zich omzet in spanning en stress, kunnen daar uiteindelijk fysieke klachten en zelfs ziektebeelden uit ontstaan. Als je dag in dag uit werk doet waar je niet gelukkig van wordt, is het tijd voor verandering. Als je dag in dag uit ruzie met je partner hebt, is het wellicht ook tijd voor verandering. Als je steeds dichter tegen een burnout of midlife crisis aanzit, is het tijd voor verandering. Dit zijn allemaal signalen van je Zelf om je eens goed over je leven te laten nadenken. Om je alsnog de kans te geven, elke dag weer, om voor je eigen unieke levenspad te kiezen.

Links:
Authenticiteits Coach