Wat is Acupressuur ? Acupressuur is een oude geneeskunst waarbij de vingers worden gebruikt om druk uit te oefenen op belangrijke punten op de huid om zo de zelfgenezende krachten van het lichaam te stimuleren. Wanneer je op deze punten drukt, geven zij onstspanning in de spieren en stimuleren ze de bloedcirculatie en de levenskracht van het lichaam, waardoor de genezing wordt ondersteund. Bij acupuntctuur en acupressuur worden dezelfde punten gebruikt, maar waar bij acupuntuur naalden worden gebruikt, gebruikt men bij acupressuur zachte, maar stevige druk van de handen. ( zelfs armen en voeten kunnen worden gebruikt).

Acupressuurpunten zijn plaatsen op de huid die bijzonder gevoelig zijn voor bio elektrische impulsen in het lichaam en die deze impulsen gemakkelijk doorgeven. Aziatische culturen stellen zich deze punten van oudsher voor als kruispunten van spciale paden waarlangs de menselijke energie stroomt. De Chinezen noemen deze energie Chi, de Japanners noemen KI. Westerse wetenschappers hebben deze energie ook in kaart gebracht en het bestaan van dit systeem met behulp van gevoelige elekttrische meetapparatuur bewezen.

Het stimuleren van de punten met druk, naalden of hitte veroorzaakt de afgifte van endorfines, wat de neurochemiscalien zijn die pijn verlichten. Ten gevolgen hiervan wordt pijn geblokkeerd en neemt de circulatie van bloed en zuurstof door het betreffende gebied toe. Dit zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen en dat stimuleert vervolgens de genezing.

Aangezien acupressuur via een milde, relatief pijnloze stimulatie verhindert dat pijnsignalen naar de hersenen worden gezonden, wordt ervan gezegd dat het de 'poorten' van het pijnsignaleringssysteem sluit, wat voorkomt dat pijnsensatie de hersenen via het ruggenmerg bereiken.

Behalve voor pijnbestrijding kan acupressuur het lichaam ook helpen in balans te komen door de spanning en stress op te lossen die het normale functioneren en het immuunsysteem belemmeren. Acupressuur steld het lichaam in staat zich tegen ziekte te verzetten en zich aan te passen aan veranderingen.

Spanning heeft de neiging zich rond acupunten vast te zetten. Als een spier chronische gespannen of spatisch is, trekken de spiervezels zich samen onder invloed van melkzuur die werd afgescheiden ten gevolge van vermoeidheid, letsel, stress, slechte circulatie of een chemische disbalns. Zo kun je merken dat je meoite hebt met ademen wanneer je last last hebt van hevige stress. Bepaalde acupunten vermideren de spanning op de borst en stellen je in staat dieper te ademen. Bij druk op een acupunt wijkt de spierspanning voor de vingerdruk, Hierdoor ontspannen en verlengen de spiervezels zich, stroomt het bloed beter door en worden de toxines losgemaakt en opgeruimd. De toegenomen circulatie brengt ook meer zuurstof en andere voedingsbestanddelen naar het betrokken gebied. Dit verstert de weerstand van het lichaam en bevordert een langer, gezonder en vitaler leven. Wanneer het bloed en de bio elektrische energie naar behoren stromen, ervaren we meer harmonie, gezondheid en welbevinden.

Hieronder een rij met klachten die behandeld kunnen worden met acupressuur:

Het ademhalingssytheem
(Astma en ademhalingsmoeilijkheden, verkoudheid en griep)
Botten en spieren
(bv artritis/reuma, enkel, kaakproblemen, kniepijn, kramp, nekklachten, pols, rug, isias en schouders)
Diverse klachten
(allergieen, geheugen en concentratie, hoofdpijn/migraine, kater, kiespijn, pijn, slapenloosheid,oedeem)
Emotionele klachten
(angst, nervositeit, depressiviteit en onevenwichtigheid, frustratie ect )
Het Immuuunsyteem
(versterken inmuunsysteem, chronische vermoeidheid syndroom)
Ogen, oren neus en keel
(hooikoorts, problemen holtes, oorpijn, vermoeide ogen)
Ontlastingsklachten
(diaree en/of verstopping )
Spijsverteringssyteem
(maag, indigestie, wagenziekte, ochtendziekte en misselijkheid)
Stofwisseling
(acne, eczeem en andere huidklachten, opvliegers)
Het urogenitale stelsel
(imptentie en seksuele problemen, menstruatie en PMS, Zwangerschap)
Het zenuwstelsel
(bloedneus, flauwvallen, de hik )